Zoznámte sa s kreditkou!
29. 04. 2016

Zoznámte sa s kreditkou!

Debetná alebo kreditná?

 

Debetná karta je platobná karta, ktorá je vydávaná k bežnému účtu a klient narába so svojimi vlastnými finančnými prostriedkami, ktorými disponuje. Táto karta môže mať povolený debet, teda čerpanie finančných prostriedkov “do mínusu”. 

 

Kreditná karta však funguje na úplne inom princípe. Klient, ktorý vlastní kreditnú kartu, nedisponuje so svojimi vlastnými financiami, ale s prostriedkami banky, ktorá mu ich sprostredkováva ako úver. Pri platbách kreditnou kartou tak míňate peniaze banky, ktoré je neskôr potrebné aj splatiť.

 

Kreditná karta sa vyplatí. Treba však vedieť kedy a komu

 

Kreditnú kartu by ste mali vedieť využívať efektívne, vtedy sa oplatí byť jej vlastníkom. Na kreditnej karte býva spravidla 0% úrok, avšak len po dobu trvania bezúročného obdobia. To je v rôznych bankách a pri rôznych kreditkách rozličné. Spravidla sa doba trvania bezúročného obdobia pohybuje od 40 do 55 dní, vo výnimočných prípadoch je to až 60 dní. V prípade, že stihnete teda svoj dlh splatiť v tomto období, máte to bez úrokov. Pokiaľ dĺžku bezúročného obdobia prešvihnete, môžu vás čakať pomerne vysoké úroky. 

 

Bezúročné obdobie platí spravidla iba pre bezhotovostné platby kreditnou kartou, výbery z bankomatu bývajú zúročené. S každou splátkou sa však úverový rámec automaticky obnovuje a klient môže pokračovať v jeho využívaní.

 

Výhody a nevýhody kreditky treba poznať

 

Medzi výhody patrí nepretržitý prístup k finančnej rezerve, bezúročné obdobie či dokonca rôzne doplnkové služby, ktoré môžete spolu s kreditnou kartou získať. Záleží však od konkrétnej ponuky poskytovateľa kreditných kariet. Treba si však dať pozor na to, ako kreditnú kartu používať, aby z nej nevyplynula nevýhodná platobná karta.

 

Oplatia sa bezhotovostné platby, no výber z bankomatu je nevýhodný, kvôli automatickej platbe úroku. Pri nedodržaní bezúročného obdobia zas môžete očakávať vysoké úroky a mesačné poplatky za účet musíte platiť aj v prípade, že kreditnú kartu nevyužívate. 

 

Používanie kreditnej karty treba ovládať efektívne, aby sme disponovali najmä poskytovanými výhodami. Teraz už môžete s istotou vedieť, či máte v peňaženke kreditku, alebo debetnú kartu. 

 

 

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov