Pred výberom dovolenky si preverte, či cestovná kancelária ma poistenie v prípade jej úpadku
16. 06. 2014

Pred výberom dovolenky si preverte, či cestovná kancelária ma poistenie v prípade jej úpadku

Každoročne skrachuje niekoľko cestovných kancelárií. O tom, ako je dôležité, či cestovná kancelária, cez ktorú idete na vysnenú dovolenku, je poistená, sa presvedčíte až vtedy, keď skrachuje a vy ostanete visieť bez ubytovania v zahraničí. Zrazu sa z vašej vysnenej dovolenky stane nočná mora. Pritom poistenie cestovnej kancelárie proti úpadku vás nič nestojí, stačí si len preveriť, či vaša cestovná kancelária je poistená. Ako zistíte, či vaša cestovná kancelária je poistená sa dozviete v tomto článku.

 

Čo sa stane ak cestovka skrachuje

Zo zákona by mala byť každá cestovná kancelária poistená. Mnohé už sú poistené, ale občas sa nájde niekoľko cestoviek, ktoré poistené nie sú. Väčšinou sa jedná o menšie cestovné kancelárie. Ak by takáto nepoistená cestovná kancelária skrachovala, tak sa na dovolenke budete musieť postarať sami o seba. Napríklad zaplatiť si sami ubytovanie v hoteli a dopraviť sa domov na vlastné náklady.

 

Pokiaľ však skrachuje cestovná kancelária, ktorá je poistená, tak všetko má iný priebeh. V tej chvíli sa o vás začne starať poisťovňa, v ktorej bola cestovná kancelária poistená. Úlohou poisťovne je uhradiť vám rozdiel medzi vami zaplatenou cenou za dovolenku a cenou za čiastočne poskytnutú dovolenku a na tiež aj na jej náklady vás dopraviť domov (ak dopravu vám mala zabezpečiť cestovná kancelária). Viac informácií o tom na čo máte nárok, nájdete tu. Dôležité však je, že ak skrachuje poistená cestovná kancelária, tak dovolenka vás nebude stáť viac, než ste očakávali.

 

Ako si preveriť, či vaša cestovka je poistená

Najjednoduchší spôsob ako si preveriť, či cestovná kancelária je poistená je spýtať sa priamo v cestovnej kancelárií alebo v cestovnej agentúre, kde si objednávate svoju dovolenku. Sú povinné vám ukázať potvrdenie o ich poistení. Väčšinou cestovné kancelárie dôkaz o svojom poistení zverejňujú aj na svojej webovej stránke a taktiež aj vo svojich tlačených materiáloch.

 

Ďalší spôsob ako si preklepnúť cestovku je navštíviť stránku poisťovní, ktoré pre tieto účely cestovné kancelárie poisťujú (Allianz Slovenská poisťovňa, Generali, Union a Európska cestovná poisťovňa) alebo stránku Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a cestovných agentúr (SACKA), kde nájdete prehľadné zoznamy všetkých cestoviek, ktoré poistenie majú. Odkaz na stránku Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr nájdete tu.

 

Určite, keď na dovolenke skrachuje cestovka, tak si dovolenku plnohodnotne neužijete, ale aspoň sa vám dovolenka zbytočne nepredraží. Preto je dôležité pred objednaním vašej dovolenky si preveriť, či cestovná kancelária je poistená. Nezaberie vám to viac ako 5 minút vášho času a dá vám to pocit istoty, že o vás v prípade takejto nepríjemnosti bude postarané.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov