Poznáte kontokorent?
10. 06. 2016

Poznáte kontokorent?

Aj vy môžete mať kontokorent!

 
Kontokorentný úver kombinuje vkladový a úverový účet. Je to v podstate doplnok bežného účtu, ktorý sa po prečerpaní mení na úverový účet. Pri kontokorentnom úvere ide o povolené prečerpanie finančných prostriedkov na účte. Akonáhle sa finančné prostriedky na vašom účte dostanú na hodnotu 0 €, automaticky sa sprístupní kontokorentný úver.
 
Pokiaľ chcete mať kontokorent, je potrebné o tento doplnok požiadať vo vašej banke, ktorá vás oboznámi so všetkými možnosťami. Treba však poznať aj nástrahy tohto v podstate neobmedzeného účtu. Je potrebné vedieť, že peniaze, ktoré prečerpáte, by ste mali byť schopný “splatiť”, teda vrátiť sa do plusových hodnôt. Predsa len, pri kontokorente ide o úver, ktorý je následne potrebné splácať. 
 

Keď splácať, tak s úrokmi

 
Úroky pri tomto účte sa pohybujú v rozmedzí približne od 4% do 10% a od 10% do 22% a sú variabilné. Závisí od toho, či máte účet zabezpečený ručením alebo nie. Pri zabezpečenom účte sú úroky nižšie, pretože pre banku nepredstavujete veľké riziko.
 

Kedy môžete požiadať o povolené prečerpanie?

 
Kedykoľvek. Dôležité pre schválenie kontokorentného úveru vašou bankou je aktivita na účte a banky zaujíma aj informácia, či ste evidovaní na zozname dlžníkov či neplatičov. Výhodnejšie môže byť vytvoriť si kontokorent vo vašej banke, pretože pri migrácii do novej je možné, že bude potrebné presunúť všetky finančné prostriedky na nový účet. 
 

Minimum prakticky neexistuje, maximum áno

 
Banky pristupujú ku klientom individuálne a na základe toho sa nastavuje aj maximálne povolené prečerpanie. Spravidla je to približne dvojnásobok mesačného príjmu, ktorý vám na účet musí prichádzať pravidelne.
 

Koľkokrát po sebe sa dá prečerpať?

 
Opätovné prečerpanie kontokorentného úveru je možné len v prípade, že uhradíte celý predošlý úver aj s úrokmi. Prečerpanie stanoveného maxima kontokorentu je vysoko pokutované, preto je potrebné si strážiť aj svoje mínusové hodnoty na účte. 
Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov