Mladomanželské pôžičky sa pripravujú na comeback! Stane sa socialistický výmysel motiváciou mladých?
28. 02. 2019

Mladomanželské pôžičky sa pripravujú na comeback! Stane sa socialistický výmysel motiváciou mladých?

Súčasné neustále sprísňovanie podmienok hypoték pravdepodobne nezostane bez odozvy. Od júla tohto roka by podľa novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania mali prísť späť na finančný trh mladomanželské pôžičky. Zatiaľ je tento návrh v štádiu rokovania, no cieľom je poskytnúť mladým rodinám pomoc pri zariaďovaní nového bývania.

 

Pre koho budú manželské pôžičky určené?

O mladomanželskú pôžičku môže požiadať pár, ktorý uzavrel manželstvo minimálne rok pred podaním žiadosti. To znamená, že ak novela zákona vstúpi do účinnosti v  júli, páry, ktoré sa sobášili v júli 2018 už budú mať nárok na žiadosť o mladomanželský úver. Podmienkou pre získanie mladomanželskej pôžičky by mal byť vek nižší ako 35 rokov.

 

Výška pôžičky poteší, narodenie dieťaťa zníži splátky

Hypotéka pre mladomanželov by mala byť vo výške 15 000 € na 15 rokov splácania s jednopercentným úrokom. Znie to možno absurdne, no pre menej solvetné mladé rodiny, ktoré potrebujú vlastné bývanie, môže byť práve toto hypotéka snov. Za každé narodené dieťa štát dokonca z pôžičky odpustí 2 000 €, maximálne však pre tri narodené deti, teda najvyšší možný odpustok je 6 000 €.

 

Využitie bude možné jedine na bývanie

Mladomanželská hypotéka by mala slúžiť na kúpu nehnuteľnosti, platí tu však výnimka. Nehnuteľnosť môže byť aj staršia a nemusí spĺňať aktuálne podmienky energetickej hospodárnosti budovy. Takisto bude možné mladomanželskú pôžičku využiť aj na rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti. Keďže v Bratislave či iných veľkých mestách by ste byty za sumu 15 000 € asi hľadali len márne, ukazuje sa nám tu ďalší cieľ - novela zákona o mladomanželských pôžičkách by mala podporiť rozvoj bývania najmä na vidieku.

Zatiaľ však nie je možné s istotou povedať, koľko financií je na mladomanželské pôžičky vyčlenených zo štátneho rozpočtu a teda koľko žiadateľov by v prípade schválenia tejto novely zákona mohlo pôžičku získať. Je pravdepodobné, že okrem veku a právoplatného manželského zväzku bude potrebné dokladovať aj určitú výšku príjmu, ktorá však v súčasnej dobe nie je známa. Pokiaľ ste už finančnú podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania získali, o mladomanželskú pôžičku sa budete uchádzať zbytočne. Podporu totiž môžete získať len raz.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov