Je investičné životné poistenie ešte stále atraktívne pre klienta?
01. 09. 2018

Je investičné životné poistenie ešte stále atraktívne pre klienta?

Oproti kapitálovému poisteniu môžete očakávať vyšší výnos

Pokiaľ sa rozhodnete pre investičné životné poistenie, je naozaj pravda, že môžete očakávať vyšší výnos oproti kapitálovému životnému poisteniu. V tomto prípade je však potrebné sledovať hodnotu podielových jednotiek a možnosti prevodu do iných fondov. Výnos totiž závisí len od toho, ako sa bude vami zvoleným fondom dariť. Preto je dobré sa o vývoj vašej investície zaujímať.

Aké sú poplatky?

Na začiatku investičného poistenia bude počas prvých dvoch rokov figurovať vaše poistné konto ako počiatočné konto. To slúži na vyplatenie provizií sprostredkovateľa a uhradenie prvotných nákladov, ktoré vznikajú pri zakladaní poistenia. Odkúpna hodnota počas prvých dvoch rokov je teda spravidla nulová.

Ďalším povinným poplatkom je pravidelný mesačný fixný poplatok, ktorý môže byť administratívneho charakteru, prípadne suma, ktorú si poisťovňa účtuje za vedenie konta alebo spracovanie platby. Spravidla táto suma nie je vysoká a pohybuje sa okolo 1,50 eur.

Okrem toho vás bude čakať aj poplatok za správu poistenia, ktorý sa pohybuje vo výške určitého percenta z platby alebo z celkovej hodnoty účtu. To znamená, že na začiatku môže byť suma nižšia, no v budúcnosti môže narásť v závislosti od výšky hodnoty vášho účtu.

Keďže ste uzatvorili investičné životné poistenie, banka si môže účtovať aj poplatok za správu aktív. Táto suma môže byť zahrnutá v pravidelných poplatkoch, no nie je to pravidlom. 

 

Životnosť investičného poistenia na Slovensku je približne 7 rokov

Počas tejto doby sa môže stať, že klient bude potrebovať „našetrené“ financie a poistku zruší. Väčšina investičných poistení však umožňuje pri dodržaní určitých parametrov vybrať časť našetrených peňazí. Pred samotným výberom peňazí, prípadne urobenia iných zmien v nastavení poistenia,  odporúčam absolvovať konzultáciu s vašim finančným sprostredkovateľom.

Aké poistenie je pre vás vhodné?

V súčasnej dobe je pre klientov poisťovní existujé veľké množstvo možností ako sa poistiť. Výber vhodného poistenia závisi od viacerých faktorov. Preto pred uzatvorením akéhokoľvek poistenia, či už rizikového, kapitálového alebo investičného, sa informujte u svojho poradcu, ktorá voľba by bola pre vás ideálna.

 

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov