Hypotéky čaká od júla ďalšia výrazná zmena. Koho ovplyvní najviac?
27. 6. 2024

Hypotéky čaká od júla ďalšia výrazná zmena. Koho ovplyvní najviac?

Pokiaľ plánujete vlastné bývanie, mali by ste vedieť, že v blízkej dobe sa opäť chystajú veľké zmeny, kvôli ktorým nemusíte získať takú sumu, o ktorú banku požiadate. Pri výpočtoch maximálnej výšky hypotekárneho úveru sa zohľadňuje viacero faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jeho výšku. Okrem výšky čistého príjmu sa berie ohľad aj na už existujúce úvery, maximálnu zadlženosť a výšku živnotného minima, ktorá sa práve od 1. júla 2024 bude meniť.

Výška životného minima, ktorá je jedným z kritérií ovplyvňujúcich maximálnu výšku úveru, sa od 1. júla 2024 zvyšuje. Pre plnoletú fyzickú osobu bude po novom životné minimum vo výške 273,99 eur mesačne, pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu to bude 191,14 eur. Pre dieťa, či už zaopatrené alebo nezaopatrené, sa výška životného minima zvyšuje na 125,11 eur na mesiac.

Síce sa životné minimum zvyšuje len o 1,9%, v celkovom výpočte pri výške sumy hypotéky to môže predstavovať problém, nakoľko ide o stovky eur. Keďže výška hypotéky sa odvíja od existujúcich úverov, maximálnej zadlženosti a aj od výšky životného minima, pre mnohé rodiny to môže byť problém.

Maximálna zadlženosť nesmie presiahnuť osemnásobok čistého ročného príjmu, do ktorého počítame nielen hypotéku, ale aj iné úvery či kreditné karty. Pri výške maximálnej hypotéky dbajú banky ohľad aj na finančnú rezervu, ktorá by mala byť 40% z čistej mzdy.

Banka teda pre poskytnutie hypotéky najskôr odpočíta z vášho čistého mesačného príjmu životné minimum, povinnú rezervu a existujúce splátky úverov. Zvyšnú sumu vynásobí maximálnym počtom rokov, ktoré by ste mali byť schopní splácať a následne vám vypočíta sumu hypotekárneho úveru, ktorý môžete dostať. Najkratšia doba splácania hypotéky je jeden rok, no spravidla hypotéku splácate 30 rokov, vo výnimočných prípadoch 40 rokov. Všetko závisí od podmienok bánk a samozrejme veku žiadateľov, ktorý síce nie je podmienený zákonom, no mnoho bánk stanovuje hornú hranicu veku 65 rokov.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov