Bankové vs. nebankové pôžičky
27. 10. 2014

Bankové vs. nebankové pôžičky

Na prvý pohľad sa to nemusí zdať, ale rozdiel medzi bankovými a nebankovými pôžičkami je veľký. Vždy záleží len na klientovi, ktorá forma mu lepšie vyhovuje. Aby ste sa zorientovali v týchto rozdieloch, pomôže vám tento článok.

 

Iste ste sa s termínmi „bankové“ a „nebankové“ pôžičky už stretli. Pôžičky bankových a nebankových inštitúcií majú svoje pravidlá a špecifiká. Konkrétna situácia klienta väčšinou rozhodne, akú alternatívu si zvolí.

 

Nízky úrok u bankových pôžičiek

Bankové pôžičky a úvery, ako už z názvu vyplýva, poskytuje banka. Oproti nebankovým pôžičkám má tá banková jednu obrovskú výhodu – nižší úrok. Bežne môžete získať finančnú hotovosť už s desaťpercentným úročením, pričom záleží na tom, či potrebujete pôžičku bezúčelovú alebo účelovú. V prípade bezúčelových pôžičiek nemusia klienti dokladovať na čo finančné prostriedky použili.

 

Pretože banky a ich produkty kontroluje Národná banka Slovenska, máte istotu, že nenaletíte úverovým podvodníkom.

 

Nevýhoda bankovej pôžičky spočíva v kontrole. Dozor zo strany bánk musíte určite očakávať. Banky si prostredníctvom úverových registrov prejdú vaše platobné záznamy. Registre zachytávajúce dlhy a nedoplatky môžu spôsobiť, že vám odmietnu pôžičku.

 

Náročnejšia je tiež administratívna časť vybavovania pôžičky. Klient musí doložiť občiansky preukaz, doklad o výške príjmov, výpis z účtu (závisí to od jednotlivých bánk). Po kontrole a podpisu zmluvy obdrží peniaze na bankový účet.

 

Rýchlosť vybavenia je hlavnou výhodou nebankových pôžičiek

Ak potrebujete peniaze rovno na ruku, je nebanková pôžička tým ideálnym riešením. Administratívne nenáročný úver s vyšším úrokom, tak sa dá zjednodušene nazvať nebanková pôžička.

 

Výhodu takéhoto úveru je fakt, že ho môžete získať pomerne jednoducho a rýchlo. Minimum spoločnosti, ktoré poskytujú nebankové pôžičky kontroluje klientov pomocou registrov. Pokiaľ prejdete internou kontrolou, ktorá spočíva v tom, že nemáte ďalšiu nesplatenú pôžičku u konkrétnej úverovej spoločnosti, väčšinou požadovaný úver dostanete.

 

Nielenže ho budete mať peniaze takmer ihneď pripravené k vyzdvihnutiu, dokonca nebudete zaťažený ani byrokratickou administratívou.

 

Nevýhoda nebankových pôžičiek spočíva vo vysokom úroku a častokrát vo vysokých poplatkoch. Niekedy si treba dať pozor na podvodníkov. Preto pred zobraním takejto pôžičky je dobré si vždy firmu „preklepnúť“ cez internet. V dnešnej dobe existuje veľa internetových porovnávačov, odborných stránok, kde môžete získať informácie o tom, na čo a na aké firmy si dať pozor. Vďaka týmto nástrojom a kladným referenciám sa podvodníkom môžete vyhnúť.

 

V prípade porovnávania bankových a nebankových pôžičiek vždy záleží na preferenciách klienta, či potrebuje pôžičku okamžite, bez zložitých úkonov alebo či chce ušetriť a na úver si počkať. Dôsledná kontrola a výber finančnej inštitúcie, od ktorej si chceme požičať, by mala byť pravidlom.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov