Ako sa predáva nehnuteľnosť s ťarchou . . . hypotékou alebo exekúciou
29. 05. 2018

Ako sa predáva nehnuteľnosť s ťarchou . . . hypotékou alebo exekúciou

Čo je to Ťarcha

Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie alebo priamo od správy katastra príslušnej podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, sú v bode „C“ uvedené ťarchy - či už vecné bremená - teda vecno-právne obmedzenia vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, ktoré ukladajú vlastníkovi nehnuteľnosti niečo trpieť, niečo konať alebo zdržať sa nejakého konkrétneho konania v prospech osoby oprávnenej z vecného bremena (právo vstupu a prechodu v prospech vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome). Ťarchy však môžu byť rôzne, najčastejšie to bude záložné právo v prospech banky, ktorá poskytla aktuálnemu vlastníkovi úver na kúpu nehnuteľnosti, prípadne záložné práva rôznych nebankoviek alebo exekučné záložné práva.

Nehnuteľnosť zaťažená hypotékou

Najbežnejší spôsob, ako previesť hypotékou zaťaženú nehnuteľnosť, je predčasné splatenie úveru. Často sú prostriedky určené na splatenie úveru čerpané ďalšou hypotékou, ktorú si berie nový majiteľ.  Aktuálny vlastník si v tomto prípade nechá u svojej banky vyčísliť aktuálnu dlžnú čiastku na svojom úvere vrátane ďalších výdavkov a banku požiada o súhlas s jej predčasným splatením, zatiaľ čo si kupujúci vybavuje úver u svojej banky (v prípade, že aj kupujúci kúpu nehnuteľnosti realizuje pomocou úveru). Po schválení úveru zo strany banky kupujúceho je potrebné tejto predložiť potvrdenie o dĺžnej čiastke na úvere predávajúceho a súhlas banky predávajúceho s predčasným splatením úveru. Potom ako banka kupujúceho splatí na vopred určený účet banky predávajúceho úver ešte stále aktuálneho vlastníka nehnuteľnosti, vystaví banka predávajúceho potvrdenie o splatení úveru, tzv. kvitanciu, ktorú súčasne doručí na katastrálny odbor príslušného okresného úradu, prípadne majiteľovi nehnuteľnosti. Na základe kvitancie potom katastrálny odbor v zákonom stanovenej lehote, t. j. 60 dní, vymaže ťarchu. Následne po výmaze záložného práva banky predávajúceho katastrálny odbor príslušného okresného úradu na základe návrhu na vklad záložného práva (s záložnou zmluvou) a návrhu na vklad vlastníckeho práva kupujúceho (s kúpnou zmluvou) zapíše najskôr záložné právo v prospech banky kupujúceho a následne vlastnícke právo nového majiteľa k nehnuteľnosti.

Nehnuteľnosť zaťažená exekúciou

Je to podobné ako pri hypotéke a to v tom, že ak na nehnuteľnosti viazne ťarcha exekútora, je potrebné vyžiadať súhlas (vlastník nehnuteľnosti) s predajom nehnuteľnosti a vyčísliť pohľadávku dlhu s trovmi exekútora k určenému termínu s lehotou, na ktorú exekútor vydá súhlas s nakladaním s nehnuteľnosťou. Ak povinný (vlastník nehnuteľnosti) splnil vymáhaný nárok vrátane trov exekúcie alebo exekútor vymohol vymáhaný nárok vrátane trov exekúcie, exekútor vydá upovedomenie o ukončení exekúcie. Ak bola exekúcia ukončená, exekútor do troch pracovných dní zruší všetky úkony, ktoré uskutočnil, smerujúce k zabezpečeniu majetku podliehajúcemu exekúcii a bezodkladne o tom upovedomí dotknuté osoby alebo orgány (Katastrálny odbor) a týmto úkonom sa ťarcha vymaže.

 

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov