Ako neprerobiť na poklese akciových trhov? Tri tipy na ochranu Vašich investícií.

Ako neprerobiť na poklese akciových trhov? Tri tipy na ochranu Vašich investícií.

Úpadok akciových trhov v posledných dňoch robí vrásky na čele mnohým investorom. Mnohí investori tiež skutočne prerobia. Dnešný článok prináša tri tipy, ako sa nezaradiť medzi tých, ktorí si odnesú z poklesu trhov finančné straty.

Tip prvý: Nerobte chyby, ktoré sa historicky opakujú!

Pri každom poklese trhov podliehajú investori pokušeniu minimalizovať straty tým, že opustia svoje pozície. A práve predaj pozície je vlastne realizovaním straty. Peniaze v hotovosti alebo na sporiacom účte už nikdy nedohonia realizovaný úpadok. Pritom je historicky overené, že po každom poklese príde vzostup.

Tip druhý: Neriaďte sa tým, čo píšu v novinách!

Klesajúce trhy sú veľmi vďačnou témou pre noviny, televízne spravodajstvo, weby a ostatné médiá. A vzostupy tiež. Problém je v tom, že čím ďalej a čím viac trhy rastú, tým viac sa o tom píše. Keď majú trhy za sebou významný nárast, sú toho plné noviny a investori nakupujú najviac. Ženie ich túžba po zárobku. Väčšinou ale nakúpia za vysoké ceny tesne pred tým než príde úpadok. Realizujú tak heslo „draho kúpiť, lacno predať…“. To isté platí o poklesoch. Čím hlbší a dlhší úpadok majú trhy za sebou, tým viac sa o tom v novinách píše. A pridáva sa aj na titulkoch článkov: "Kolaps trhov!" alebo "Hospodárska kríza!". Investori predávajú a po druhýkrát realizujú heslo "draho kúpiť, lacno predať".

Tip tretí: Nesnažte sa časovať trh!

Platí jednoduché historické poznanie, ktoré hovorí, že po každom poklese príde vzostup a po každom vzostupe zasa pád. Ťažko ale predvídať, kedy k tomu dôjde, a preto sa vyplatí držať sa dlhodobej investičnej stratégie. Pravidelné investovanie priemeruje nákupné ceny a to isté platí aj o nákupe. Nepúšťajte svoje pozície naraz pod vplyvom momentálnej nálady na trhu, ale postupne podľa svojho finančného plánu.

Pre prípadné konzultácie svojich investičných rozhodnutí neváhajte využiť kontakty na tomto webe.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov