Prečo ceny nehnuteľností klesajú?
21. 09. 2023

Prečo ceny nehnuteľností klesajú?

Hlavným dôvodom poklesu cien nehnuteľnosti je zvýšenie úrokových sadzieb hypotekárnych úverov financovanie. Realitný a hypotekárny trh sú to spojené nádoby, ktoré sa navzájom veľmi ovplyvňujú a sú na sebe závislé.V období keď úrokové sadzby boli pod úrovňou 1 %, v prípade Prima banky, a.s. len 0,4 % za hypotekárny úver, tak to bolo pre kupujúcich veľmi zaujímavé a výhodné, preto bol po nehnuteľnostiach na bývanie vysoký dopyt a ceny nehnuteľnosti tým rástli a vtedy nebol problém, že na obhliadku nehnuteľnosti prichádzalo aj 20 záujemcov zo strachu, že kde sa zvyšovanie cien zastaví. V súčasnosti je záujem nízky a počet záujemcov o obhliadku minimálny.  Z toho dôvodu je radikálny pokles zo strany kupujúcich. Predávajúci sa tak dostávajú do komplikovanej situácie a majú omnoho väčší problém predať nehnuteľnosť ako pred rokom, pokiaľ nemajú správne nastavenú predajnú cenu nehnuteľnosti. V polovici roku 2023 ceny bytov ďalej klesali, dostali sa na úroveň spred dvoch rokov. Pokles evidovali nielen medzi kvartálne, ale aj medziročne, v niektorých mestách až o 20 percent. Na Slovensku klesli ceny predovšetkým v oblasti starších bytov a dokonca niektoré z nich ostali bez záujemcov. Dôvod je jednoduchý. Kupujúci si môžu vyberať. Ponuka bytov vzrástla viac ako 100%. Rast úrokových sadzieb však bude pokračovať, do konca roka sa pravdepodobne vyšplhajú až na úroveň okolo 5% až 6%. Zlacňovanie bytov tak bude pravdepodobne pokračovať, no je potrebné povedať, že odborníci sa zhodujú na tom, že klesať budú len ceny starších bytov. Dostupnosť bývania na Slovensku je v súčasnosti čoraz horšia a pokiaľ plánujete kupovať alebo predávať nehnuteľnosť, je namieste sa o tomto kroku poradiť s odborníkmi.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov