Pozor na platby v hotovosti

Pozor na platby v hotovosti

Ak to len trochu pôjde, vyhnite sa pri predaji či kúpe nehnuteľnosti akémukoľvek plateniu v hotovosti. Prečo? Veľmi tým riskujete. V súčasnej dobe platbu v hotovosti upravuje zákon o omedzení platieb v hotovosti. Zákon zakazuje vykonávať platby v hotovosti prevyšujúce sumu 15.000 EUR, ak sa jedná o platby medzi fyzickými osobami – nepodnikateľmi.

V prípade, že sa jedná o fyzickú osobu – podnikateľa nesmie platba v hotovosti presiahnuť sumu 5.000 EUR.

Prevod peňazí v hotovosti

Ak sa dohodnete s druhou stranou, že si odovzdáte peniaze v hotovosti, je to jeden z najnebezpečnejších spôsobov vyplatenia kúpnej ceny. Jedna strana vždy riskuje. Pokiaľ si chcete, ako predávajúci, prevziať peniaze až po vložení zmluv na kataster, riskujete, že peniaze nedostanete a prídete aj o nehnuteľnosť. Pokiaľ ste naopak kupujúci a peniaze odovzdáte pred vložením zmluv na kataster, riskujete, že prídete o peniaze a nebudete ani majiteľ nehnuteľnosti.

Jediné čo Vám ostáva je obrátiť sa na súd, ktorý môže trvať niekoľko rokov. Tento scenár bol veľmi častý pri podvodoch s predajom bytov a domov.

Ak teda predávate či kupujete nehnuteľnosť, poraďte sa o všetkých nástrahách s odborníkom, ktorý tieto kroky rieši každý deň. Ušetríte tak veľa nervov, rizík a peňazí.

Máte otázku? Neváhajte sa na mňa obrátiť.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov