Možnosť číslo 3. Úschova peňazí v realitnej kancelárii
24. 01. 2019

Možnosť číslo 3. Úschova peňazí v realitnej kancelárii

Ďalšou z možností je menej častá, v súčasnosti málo využívaná úschova finančných prostriedkov v realitnej kancelárii, a to na základe Zmluvy o úschove, ktorá určuje jej podmienky  pri zriadení úschovy a samotné vyplatenie peňazí na účet predávajúceho-cich.

To znamená, že kupujúci vloží (bezhotovostne prevedie) na účet tretej osoby (v tomto prípade realitnej kancelárie) kúpnu cenu na dohodnuté časové obdobie s tým, že sa vzdáva práva disponovať s  týmito prostriedkami až do prevodu vlastníckeho práva na príslušnom katastrálnom odbore a to zvyčajne na obdobie  dvoch mesiacov. Jedinou výhodou oproti dvom predošlým spomínaným možnostiam je to, že ...

kúpnu cenu realitná kancelária vyplatí predávajúcemu až vtedy, keď sa kupujúci stane vlastníkom nehnuteľnosti, t.j. kúpna cena bude vyplatená vtedy,  ak je na liste vlastníctva  zapísané meno kupujúceho a tým sú splnené podmienky uvedené v Zmluve o úschove a keď následne rozhodne príslušný katastrálny odbor o povolení vkladu vlastníckeho práva bez tiarch okrem zákonných.

Snáď druhou výhodou oproti ďalším možnostiam, ktoré budem rozoberať v ďalších článkoch je to, že realitná kancelária si za túto službu (úkon) neúčtuje resp. nežiada poplatky, lebo to robí v rámci komplexných služieb pri sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti. 

Aj napriek tejto relatívne bezpečne možnosti vyplatenia kúpnej ceny by som Vám ako maklér neodporúčal takýmto spôsobom vyplácať kúpnu cenu za nehnuteľnosť. Hrozí tu veľké riziko sprenevery a to v tom, že dávate možnosť realitnej kancelárii disponovať s Vašimi peniazmi. Čo sa týka nejakej úschovy alebo zaplatenia časti kúpnej ceny v realitnej kancelárii, je to štandardne iba rezervačný poplatok, resp. zložená záloha kupujúcim, ktorá tvorí  časť kúpnej ceny.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov