Každý štvrtý klient s hypotékou by dnes sitom neprešiel
14. 05. 2018

Každý štvrtý klient s hypotékou by dnes sitom neprešiel

Až 25 % ľudí, ktorí vlani získali úver, by ho tento rok už nedostali. Prečo? Banky na Slovensku aj v Česku sprísňujú podmienky. Prečo? Obávajú sa tzv. prehriatia trhu. Inými slovami hrozí fakt, že ľudia by stratili schopnosť hypotéku splácať, banka by bola nútená si nehnuteľnosť "vziať" a tým by sa spustil veľký problém.

Aké indície to naznačujú?

Zvyšuje sa zadĺženosť v pomere k príjmom. Každému klientovi musí po úhrade splátky hypotekárneho úveru, poistenia a ďalších povinných platieb, zostať niečo tzv. na živobytie. A táto suma sa u klientov stále znižuje.

Hypotéka na celý život

Postupne sa tiež zvyšuje doba, na ktorú si ľudia berú úver. Na Slovensku bola priemerná dĺžka hypotéky 25,5 roka, tento rok je to  takmer o rok viac. 63% ľudí si vzalo úver na najdlhšiu možnú dobu, teda na 30 rokov.

Úrokové sadzby rastú

Aj toto je logická reakcia Národnej banky Slovenska. Aby bolo zamedzené poskytovať tzv. rizikovým klientom hypotéky, zvyšuje sa aj cena požičaných peňazí. Úroková sadzba je teraz najvyššia za posledné dva roky. Aj vďaka tomuto opatreniu sa počet poskytnutých hypotekárnych úverov znižuje.

Čo to znamená, keď chcete predávať?

Pomaly končí najlepšie obdobie na predaj nehnuteľnosti za posledných niekoľko rokov. Menej ľudí dostane hypotéku. A ak áno, banka im požičia menšiu sumu. To spôsobuje, že ľudia nebudú môcť nakupovať v takom množstve a až tak "drahé" nehnuteľnosti. Ak teda zvažujete predaj, je dobré príliš neváhať.

Ak budete chcieť v tejto veci čokoľvek vedieť, pozývam vás na kávu.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov