Možnosť číslo 4. Úschova peňazí u advokáta
24. 01. 2019

Možnosť číslo 4. Úschova peňazí u advokáta

Vo svojej realitnej praxi som sa nestretol so spôsobom úschovy peňazí u advokáta, ale aj to je jedna z možností, ako vyplatiť kúpnu cenu za nehnuteľnosť. Je to založené na podobnom princípe ako v predchádzajúcom prípade (úschova prostredníctvom realitnej kancelárie a to Zmluvou o úschove).

V prípade advokátskej úschovy peňazí, napr. na bankovom účte, musí ísť o samostatný účet zriadený v prospech klienta a nesmie ísť o účet, na ktorom má advokát svoje vlastné prostriedky. Klient si môže v tomto prípade dojednať i ďalšie podrobnejšie podmienky vyplatenia kúpnej ceny.

Advokát je zo zákona povinný byť poistený pre prípad spôsobenia škody klientovi pri výkone advokácie. Ak by advokát svoje povinnosti porušil. hrozí mu za to vážny postih, v krajnom prípade aj vylúčenie z advokátskej komory. Cena za tento úkon sa môže pohybovať niekde 0,1 % z hodnoty úschovy, minimálne 50,- €, v závislosti od konkrétnych cenníkov služieb advokátskych kancelárii.

Úschovu peňazí u advokáta by som považoval za bezpečnejší spôsob vyplatenia kúpnej ceny ako úschovu v realitnej kancelárii. No čert nikdy nespí, lebo aj v tomto prípade hrozí riziko sprenevery, ako sa to stalo v Českej republike v roku 2012, kde advokát spreneveril čiastku vo výške cca 65 miliónov českých korún (viď odkaz na článok) a 70 rodín nedostalo zaplatené za predaj nehnuteľností. Väčšinou sa jednalo o klientov realitnej kancelárie, s ktorou mal advokát uzatvorenú zmluvu o poskytovaní právnych služieb.

Preto je potrebné zvážiť ešte bezpečnejší spôsob úschovy peňazí, ale o tom v nasledujúcich dvoch článkoch.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov