Možnosť číslo 2. Platba peňazí bezhotovostným prevodom na účet predávajúceho
24. 01. 2019

Možnosť číslo 2. Platba peňazí bezhotovostným prevodom na účet predávajúceho

Pre upresnenie, stále hovoríme o takom prípade,  kedy sa transakcia ohľadne kúpy nehnuteľnosti realizuje mimo služieb realitnej kancelárie.  

Ďalšou  možnosťou, ako vyplatiť kúpnu cenu za nehnuteľnosť, je bezhotovostný prevod na účet predávajúceho v plnej výške.

V takomto prípade neplatia limity ako v predošlom článku, kde som hovoril o vyplácaní kúpnej ceny v hotovosti – a to do 15.000 EUR pri fyzickej osobe  – nepodnikateľov, resp. do 5.000 EUR – podnikateľov. ...

Platba finančných prostriedkov prostredníctvom bezhotovostného prevodu na účet predávajúceho je  jedna z obvyklých možností vyplatenia kúpnej ceny. Na druhej strane však v sebe ukrýva možné riziko, rovnako ako v predchádzajúcom prípade –  vyplatíte predávajúcemu celú výšku  kúpnej ceny vopred, bez toho, aby sme sa stali majiteľmi nehnuteľnosti – pred právoplatným rozhodnutím o povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra. V tomto prípade máte “väčšiu” istotu, ako v prvom prípade – máte doklad o úhrade potvrdený treťou stranou – bankou.

Pokiaľ kúpnu cenu vypláca bezhotovostným prevodom hypotekárna banka, a vypláca kúpnu cenu alebo jej časť poskytnutím hypotekárneho úverom, má banka už pred vyplatením kúpnej ceny vklad záložného práva v jej prospech na katastri.

Pre bezpečnejší bezhotovostný prevod peňazí je dôležité, aby ste v banke skontrolovali, že  bankový účet je účtom predávajúceho a nie rodinného príslušníka, a už vôbec nie  tretej osoby.

 

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov