Možnosť číslo 1. Vyplatenie kúpnej ceny v hotovosti
24. 01. 2019

Možnosť číslo 1. Vyplatenie kúpnej ceny v hotovosti

Nie je to až tak dávno, kedy sa chodilo pri podpisoch zmluvy o prevode nehnuteľnosti s „igelitkami“ plných peňazí a následne sa odovzdávali predávajúcim. Mám s tým osobné skúsenosti a keď si na to niekedy spomeniem, tak sa nad tým zasmejem. V súčasnej dobe však platbu v hotovosti upravuje zákon o obmedzení platieb v hotovosti. Zákon zakazuje vykonávať platby v hotovosti prevyšujúce ...

sumu 15.000 EUR, ak sa jedná o platby medzi fyzickými osobami – nepodnikateľmi.

V prípade, že sa jedná fyzickú osobupodnikateľa alebo o právnickú osobu (teda obchodné spoločnosti – s.r.o., a.s., v.o.s., družstvá a pod.), nesmie platba v hotovosti presiahnuť sumu 5.000 EUR.

Zákon striktne zakazuje akékoľvek platby v hotovosti bez ohľadu na ich právny dôvod, okrem výnimiek, ktoré sú definované v zákone. Oveľa viac k tejto téme zistíte na adrese finančnej správy SR.

Ak kupujete nehnuteľnosti samostatne bez účasti realitnej kancelárie a dohodnete sa, že predávajúcemu vyplatíte v hotovosti peniaze pri podpise kúpnej zmluvy, je to jeden z najnebezpečnejších spôsobov vyplatenia kúpnej ceny. Odporúčam si ešte pred vyplatením kúpnej ceny overiť list vlastníctva predmetnej nehnuteľnosti, aby ste zistili, či na nehnuteľnosti v časti „C“ - "Ťarchy" neviaznú nejaké ťarchy, okrem tých zákonných, alebo "plomby" - tie sa nachádzajú na liste vlastníctva a sú vyznačené červenou farbou, napr. začaté konania, poznámky, záznamové listiny a podobne ... . List vlastníctva na právne úkony sa vystavuje za správny poplatok vo výške 8 EUR (formou e-kolku v kiosku na katastri, alebo na pošte). Ak vyplácate kúpnu cenu v hotovosti, je dôležité si vypýtať od predávajúceho potvrdenie o prijatí kúpnej ceny. Veľmi často sa ľuďom stáva, že zabudnú aj na túto základnú vec.

Z pohľadu kupujúcej strany dávate všetky peniaze vopred majiteľovi ešte pred podaním návrhu na vklad do katastra a jeho následného povolenia. Nemáte žiadnu istotu v tom, že po vyplatení kúpnej ceny sa skutočne aj stanete majiteľom nehnuteľnosti.

Môže sa stať, že Správa katastra preruší konanie z dôvodu chyby, alebo chýb v kúpnej zmluve a bude potrebné v tom lepšom prípade, chybu v kúpnej zmluve opraviť. Ak nastane situácia, že nebudete môcť zabezpečiť, aby sa k oprave chyby v kúpnych zmluvách dostavili účastníci, alebo účastník na strane predávajúcich, kupovanú nehnuteľnosť prerušeným konaním nenadobudnete. Tak stratíte peniaze, nehnuteľnosť nekúpite a ostane Vám len možnosť domáhať sa svojích práv na súde, to však môže trvať večnosť a ešte nie je isté, že sa dostanete k vlastným peniazom.  

Alebo ak sa v čase podania návrhu na vklad na príslušnú správu katastra po obdobie 30 dní za vkladom objaví záznamová listina od exekútora o nejakej neuhradenej pohľadávke, tak Správa katastra rozhodne o nepovolení vkladu a Vás čakajú ďalšie nepríjemnosti ...

Alebo stačí, ak pred Vami podá predávajúci iný návrh na vklad s iným kupujúcim XY, v takom prípade rozhodne kataster v prospech kupujúceho XY a vy nemáte ani nehnuteľnosť ani peniaze. Práve tento scenár bol veľmi častý pri podvodoch s predajom bytov a domov.

Tých scenárov a možnosti je oveľa viac ...

Aj napriek tomu všetkému je to veľmi nebezpečný spôsob úhrady kúpnej ceny za nehnuteľnosť. Preto, ak vyplácate hoc len časť kúpnej ceny, je potrebné zvážiť i ostatné, oveľa bezpečnejšie možnosti platby, ktoré Vám predstavím v ďalších článkoch, až napokon prídeme k najbezpečnejšiemu spôsobu vyplatenia kúpnej ceny za nehnuteľnosť.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov