AKO KUPUJÚCI O PENIAZE PRIŠIEL
02. 07. 2018

AKO KUPUJÚCI O PENIAZE PRIŠIEL

"Chceli sme si s manželom kúpiť byt za pomoci rodičov, aby sme si nemuseli brať hypotéku". Hovorí Andrea Koubková. "Občas sme prešli realitné weby na internete. Čas nás netlačil, nikam sme sa neponáhľali. Koncom leta nám manželovi rodičia povedali, že susedka v seniorskom veku, ktorá býva v rovnakom dome ako oni, sa sťahuje k synovi na Moravu a plánuje svoj byt predať, "vysvetľuje Andrea.

Mladí manželia sa obrátili na predávajúcu a prejavili záujem. Peniaze mali pripravené v hotovosti, preto stiahli z internetu príslušnú zmluvu s tým, že všetko vyriešia bez makléra a advokátov. Prečo aj nie, veď si vzájomne dôverovali.

Všetko podpísali, vložili na katastri a pani predávajúcej poslali peniaze. Popisuje rýchly proces Andrea.

Asi po piatich týždňoch od podpisu zmluvy prišiel list z katastra nehnuteľností s oznámením o pozastavení konania z dôvodu nedostatkov v kúpnej zmluve. Bolo nutné doplniť niektoré informácie a podstatné skutočnosti. Mladí manželia preto kontaktovali predávajúcu, aby požadované informácie doplnila a obratom podala na kataster.

"Syn predávajúcej nám ale úplne vyrazil dych. Jeho mamička vraj prekonala pred dvoma týždňami mozgovú príhodu. Od tej doby je v nemocnici, napojená na prístroje a nie je schopná vôbec komunikovať. Musím sa priznať, že sa mi v tej chvíli urobilo naozaj zle. V prvom rade mi bolo susedky veľmi ľúto, zároveň som sa desila, čo to všetko môže znamenať pre nás. Behom chvíle sme sa ocitli v situácii, keď bývame v byte, ktorý právne nie je náš. Navyše sme bez peňazí, pretože ich  už dávno má na účte predávajúca," dopĺňa Andrea.

Tento príbeh, ktorý nie je ojedinelý, sa nedávno objavil na stránkach iDNES.cz. Tak ma napadlo ho umiestniť aj sem, aby sa predávajúci aj kupujúci vyvarovali chybám, ktoré už urobili iní.

Pustiť sa do predaja či kupovania nehnuteľnosti bez asistencie profesionála je riziko, ktoré môže stať aj stovky tisíc eur. Áno, 100x sa nestane nič, ale potom...

Ak chcete poradiť pri Vašom dôležitom kroku, neváhajte ma kontaktovať.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov