Ako kúpiť stavebný pozemok
02. 09. 2018

Ako kúpiť stavebný pozemok

Čo všetko by ste mali o pozemku vedieť skôr, ako pristúpite k jeho kúpe? 

 

Veľkosť a rozmery pozemku

 

Určite už máte predstavu, akú veľkú záhradu by ste chceli mať. 1 000 a viac metrov štvorcových? Na začiatku netreba mať veľké oči. Ak plánujete výstavbu menšieho rodinného domu či bungalovu, veľká záhrada môže byť na príťaž. Budete mať dosť času na kosenie trávnika každé tri týždne? Pokiaľ chcete bývať desať minút od centra mesta, je na mieste otázka, či pozemok o takej výmere vôbec existuje. Spravidla platí, čím bližšie k mestu, tým sú pozemky menšie a drahšie.

Ak sa rozhodnete pre kúpu malého pozemku (pod 500 m2), treba si zvážiť, či má postačujúce rozmery. Aby ste pri výstavbe vedeli dodržať všetky právne normy. Napríklad vzdialenosť rodinného domu musí byť minimálne 2 metre od hranice susedných parciel a 3 metre od prístupovej komunikácie. Netreba zabúdať ani na fakt, že vzdialenosť od susedného domu nesmie byť menšia ako sedem metrov. V stiesnených pomeroch je možné túto vzdialenosť upraviť na štyri metre. Ale to len za predpokladu, že susediaca nehnuteľnosť nemá okná obývacích miestností otočené k vám do dvora. Pri menších pozemkoch si rovnako overte i povolené percento zastavanosti. Aby sa vám nestalo, že na garáž, či hospodársku budovu, už nezostane miesto.

 

Poloha

 

Nachádza sa pozemok v intraviláne (v zastavanom území) obce? Výstavba akých nehnuteľností je v danej lokalite povolená? Má obec/mesto schválené regulatívy, ktoré bude treba pri výstavbe dodržať? Napr.: ak sa obyvatelia obce dohodnú, že všetky strechy na danej ulici budú červené z pálenej škridly, stavebný úrad vám neodklepne váš projekt domu so striebornou plechovou krytinou. Nachádza sa pozemok v blízkosti potoka? Je snom nejedného kupujúceho mať záhradu končiacu takou romantickou hranicou. Blízkosť rieky môže ale zapríčiniť, že poisťovne budú okolité pozemky posudzovať ako záplavovú oblasť. Čo sa odzrkadlí na výške poistného za váš vytúžený dom. Poprípade vám ho môže poisťovňa úplne odmietnuť poistiť.

 

Prístupová cesta

 

Aj keď sa vám môže tento bod javiť ako úplná samozrejmosť, jeho zanedbanie vie neraz narobiť nemalé problémy. To, čo sa nám zdá byť ulicou, obecnou komunikáciou či cestou, môže byť v lepšom prípade spoločný dvor alebo nevysporiadaná parcela s množstvom známych i neznámych vlastníkov. Pozor na to. I keď sa autom dostanete až na pozemok, banka vám nemusí schváliť hypotekárny úver, ak nie je prístupová cesta ošetrená i právne. Rovnako môžete naraziť na problémy pri schvaľovaní projektu prípojok inžinierskych sietí. Od všetkých vlastníkov pozemku - cesty, budete potrebovať písomný súhlas na umiestnenie napr. elektrickej prípojky, ktorá povedie cez ich parcelu.

 

Záver

 

Je toho naozaj veľa, na čo by ste mali pri kúpe myslieť, zvážiť a prihliadať. Je preto dobré mať poruke odborníka, ktorý vás na všetko dôležité upozorní, poradí. Nie je výnimkou, že predávajúci majitelia pozemkov ani nevedia, čo vlastne predávajú. Preto skôr ako otvoríte peňaženku, pýtajte sa, zisťujte, overujte. Skúsený maklér vám bude na väčšinu otázok vedieť odpovedať už pri obhliadke danej nehnuteľnosti. Okrem listu vlastníctva by mal mať pripravené aj vyjadrenia obce, poprípade stavebného úradu. Ak takého realitného makléra nepoznáte, ste na správnej adrese.

 

Vaše otázky môžete napísať do mailu alebo si dohodnite osobné stretnutie.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov