Aké zmeny a novinky budú na katastri od 1. októbra 2018 - časť prvá
14. 09. 2018

Aké zmeny a novinky budú na katastri od 1. októbra 2018 - časť prvá

1. Geometrický plán už prikladať k podaniu nebude potrebné

K zmluvám a iným listinám spôsobilým, ak bol potrebný na zápis nebude potrebné prikladať geometrický plán, pokiaľ bude úradne overený od 01.10.2018 a neskôr. Uvedené sa nevzťahuje na geometrické plány úradne overené do 30.09.2018. Bude postačovať uvedenie čísla, pod ktorým bol plán úradne overený. Pokiaľ bol geometrický plán úradne overený príslušným katastrálnym odborom po nadobudnutí účinnosti novely katastrálneho zákona, stačí, ak účastník konania v návrhu na vklad alebo záznam uvedie len číslo tohto overenia (pretože katastrálny odbor geometrický plán už má vo svojej dokumentácií). Zákonné definície rozostavaných stavieb a rozostavaných bytov a nebytových priestorov boli vypustené a podmienky ich zápisu boli zakomponované do § 46 Katastrálneho zákona.

2. Kratšia lehota na výmaz Záložného práva a Záznamové konanie

Výmaz záložného práva bude trvať len 5 dní odo dňa začatia konania o výmaze záložného práva. Pokiaľ ste na katastri podali kvitanciu na výmaz záložného práva banky, mal kataster na vykonanie úkonu 60 dní. Je potrebné povedať, že konania, predmetom ktorých je zápis inej zmeny ako napr. zmena priezviska, adresy trvalého pobytu, zápis akademického titulu a pod. (tzv. R-kové konania) ostali bez zmeny a teda kataster ich vykoná do 60 dní od podania žiadosti.

Čo je novinkou v Záznamovom konaní je to, že Návrh na vykonanie záznamu bude možné podať aj prostredníctvom elektronického formulára zverejnenom na webovom sídle úradu, čo prináša významný časový benefit. Lehota na vykonanie záznamu podania návrhu na vykonanie záznamu prostredníctvom elektronického formulára je 30 dní od doručenia návrhu na vykonanie záznamu do elektronickej schránky Úradu, teda okamih, keď je elektronické podanie k dispozícii v elektronickej schránke Úradu.

3. Koniec opravnej doložky

Ak zmluva po podaní návrhu na vklad obsahuje chyby v písaní, počítaní a iné zrejmé nesprávnosti, účastníci konania môžu vykonať opravu len dodatkom k zmluve. Ak je zmluva vyhotovená vo forme notárskej zápisnice, chyby v písaní, počítaní a iné zrejmé nesprávnosti sa opravia postupom podľa osobitného predpisu (§ 43 ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb,). Tým pádom zaniká možnosť opravy chyby vo forme opravnej doložky. Osobne som túto možnosť využíval v prípade ak v zmluve bola nejaká chyba, bola to rýchla možnosť ako chyby v zmluve priamo opraviť. Účastníci konania bez elektronického podpisu budú môcť dodatok k zmluve vyhotoviť len v písomnej podobe, teda bude nutné zaplatiť poplatok za overenie podpisu u notára, alebo na matrike.

Ďalšie novinky a zmeny na katastri od 1. októbra 2018, prinesiem v ďalšom článku.

Štefan Čarnoký
Autor: Štefan Čarnoký

 

Moje meno je Štefan Čarnoký, som realitný maklér s bohatými skúsenostami s predajom nehnuteľností a s viac ako 320 spokojnými zákazníkmi od roku 2005. Pôsobím v Košiciach a okolí.

Vo voľnom čase sa venujem horskej cyklistike, kde s priateľmi vyrážame každú nedeľu ak je to možné a nám praje aj dobré počasie na cyklopotulky. V aute rád počúvam hudbu a ďalšia moja záľuba je vo varení.

Svoju prácu sa snažím robiť korektne,  zodpovedne a hlavne sa usilujem byť pre svojich zákazníkov užitočný s mojimi dlhoročnými skúsenosťami v realitnom biznise. Nakoľko každá realitná transakcia je iná, svojim spôsobom špecifická, je potrebné s každým klientom komunikovať individuálne, aby spokojnosť bola obojstranná - aj na strane predávajúcich a aj na strane kupujúcich.

Špecializujem sa na lokalitu mestskej časti Košice - Nad Jazerom.

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

e-book 7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov